Çürük Tespit Boyalarının Çürükten Etkilenmiş Dentine Kompozitlerin Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi - Mehmet Cebe (Cumhuriyet University, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı 3 farklı çürük boyayıcı ajan (Caries Detector, Kuraray, Japonya; Quadrant Cari Test, Cavex, A.B.D; Sable Seek, Ultradent, A.B.D) uygulanmış ve daha sonradan çürüğü kaldırılmış olan dişlerde makaslanma bağlanma dayanımının incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışmada çürükten etkilenmiş ve çekilmiş 60 adet insan 3. molar dişi kullanıldı. Oklusal yüzeyler düz bir dentin yüzeyi elde etmek için kaldırıldı ve akrilik kalıplar içerisine yerleştirildi. Örnekler 15'er dişten oluşacak şekilde 4 gruba ayrıldı ve 3 farklı çürük boyayıcı ajan test edildi. İlk grup kontrol grubu ve diğer gruplar Caries Detector, Quadrant Cari Test, Sable Seek. Kontrol  grubunda çürük dentin dokusu 600 gridlik silikon karbid zımparayla kaldırıldı. Diğer gruplarda ise çürük boyayıcı ajan uygulandıktan sonra çürük dentin dokusu 600 gridlik silikon karbid zımparayla kaldırıldı. Daha sonra dentin bonding sistemi (Clearfil SE Bond, Kuraray, Japonya)  uygulandı ve örnekler kompozit rezin (Clearfil Photo Posterior, Kuraray, Japan)  ile restore edildi. Bütün uygulamalar üretici firma tavsiyelerine gore uygulandı. Bağlanma dayanımı test edildi ve istatistiksel analiz tek yönlü varyans analizi ve Post Hoc Tukey testi kullanılarak yapıldı. Bulgular: Bu çalışmanın sonuçlarına gore Quadrant Cari Test diğer çürük boyayıcı ajanlardan daha az bağlanma dayanımı göstermiştir. Caries Detector ve Sable Seek benzer bağlanma dayanımı gösterirken bu iki çürük boyayıcı ajan Quadrant Cari Test'ten anlamlı derecede daha fazla bağlanma dayanımı göstermiştir. Sonuç: Bu in-vitro çalışmanın sonuçlarına gore çürük boyayıcı ajanlar çürüğün daha etkili bir şekilde kaldırılmasına ve bağlanma dayanınımın artmasına neden olabilmektedir.