Психофізіологічні функціі кваліфікованих та юних п'ятиборців у різні роки підготовки - Василь Юрійович Дрожжин; Михайло Олександрович Хатіпов (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Дослідження змагань із різних видів спорту свідчать про те, що велике значення для забезпечення результативної спортивної діяльності мають індивідуально-типологічні властивості нервової системи в спортсменів різної кваліфікації. У статі проаналізовано психофізіологічні функції юних п'ятиборців у різні роки підготовки та кваліфікованих спортсменів із цього виду спорту. Досліджено нейродинамічні особливості спортсменів, котрі займаються сучасним п'ятиборством. Під час різних етапів підготовки спостерігається збільшення мобілізаційних можливостей прояву індивідуально-типологічних характеристик вищої нервової діяльності та зростання когнітивної складової частини функції пам'яті в динаміці підвищення спортивної майстерності.