Multimodální hodnocení fyzioterapeutického účinku u pacientů s postižením horní končetiny po cévní mozkové příhodě Multimodal evaluation of the effects of physiotherapy on stroke patients with upperlimb involvement - Jaroslav Opavský; Petr Hluštík; Dagmar Bezděková (Palacky University, 2007)
Úkolem této práce bylo sestavení jednoduché testové baterie, která by citlivě registrovala změny motoriky paretické ruky a postižené horní končetiny u pacientů po cévní mozkové příhodě v chronickém stádiu. Vycházeli jsme z běžně dostupných testů (Nine hole peg test, dynamometrie apod.), které jsou pro tyto účely v praxi nejvíce využívány, a sledovali jsme charakter a dynamiku jejich změn po 10 rehabilitačních procedurách. Většina výsledků u vybraných testů měla obdobnou tendenci k mírnému zlepšení, ale vzhledem k rozsahu souboru nedosáhly tyto změny hladiny statistické významnosti. Prezentované nálezy předkládáme pouze jako výsledky pilotní studie. Studie bude pokračovat a soubor bude dále rozšiřován. The aim of this paper was to compile an easy testing battery, sensitive enough to register changes in the motor task performance of the paretic hand and disabled upper limb of patients who have had a brain stroke and are in the chronic stage. We selected tests commonly used in rehabilitation to scan the characteristics and dynamics of test value changes after 10 kinesiotherapy lessons. Most of our outcome had the same trend of slight improvement, but did not reach statistical signifi cance because of the size of the group. Only our pilot outcome is presented in this paper. We are going to continue this study.