Vliv úpravy prostředí na život člověka se zdravotním postižením - Adéla Hanáková; Bianka Hudcová; Kateřina Kroupová; Ingrid Navrátilová; Lucie Pazourková; Miloň Potměšil; Veronika Růžičková; Gabriela Špinarová; Eva Urbanovská; Jana Zvědělíková (Paidagogos - Society For Philosophy, Theory and Praxis of Education, 2022)
Existují oblasti úpravy prostředí, do kterých je možné zaměřit speciálněpedagogickou intervenci? Cílem příspěvku je deskripce postojů a obav, které se v souvislosti s nevyhovujícími podmínkami v prostředí vynořují. Domníváme se, že vhodným uspořádáním prostředí lze eliminovat některé příznaky nemoci či zdravotního postižení, proto je dílčím cílem výzkumu tvorba vlastního návrhu úprav prostředí oslovenými respondenty se zdravotním postižením. Výsledky by měly být promítnuty do plánování dalších výzkumných aktivit, praktických aktivit v terénu a také do přípravy budoucích speciálních pedagogů.