Anbefalinger for trygg bruk av rekrutteringsmanøver under generell anestesi - en kunnskapsbasert fagprosedyre - Tove Gjesdal Helland; Susanne Eriksen; Aina Lekens (Cappelen Damm Akademisk NOASP, 2024)
Bakgrunn: Atelektaser er den vanligste årsaken til hypoksemi hos pasienter i generell anestesi og kan føre til postoperative lungekomplikasjoner. Rekrutteringsmanøver (RM) og bruk av positivt endeekspiratorisk trykk (PEEP) er metoder for å forebygge og behandle atelektaser hos pasienter i narkose. Samtidig rapporteres det at manglende opplæring og prosedyrer fører til at anestesipersonell vegrer seg for å ta i bruk disse metodene. Hensikt: Å utarbeide en kunnskapsbasert fagprosedyre for bruk av RM og PEEP under generell anestesi. Prosedyren er avgrenset til pasienter over 18 år og ASA klasse 1-3. Metode: Vi brukte Helsebibliotekets metode og minstekrav for utarbeidelse av fagprosedyrer, basert på AGREE II-verktøyet. Systematiske søk ble gjort i seks medisinske databaser og fem databaser for kliniske retningslinjer. I tillegg ble det etablert en prosedyregruppe bestående av fire klinikere innen anestesiologi. Resultater: Resultatene viser at ved å gjøre rekrutteringsmanøver og optimalisere PEEP kan en oppnå en forbedret intraoperativ lungefunksjon. Det er likevel lav evidens for at effekten varer ut i den postoperative perioden. Derfor anbefales det kun å gjøre rekrutteringsmanøver på indikasjon. Konklusjon: RM er en trygg og effektiv metode for å oppheve atelektaser som medfører hypoksemi under generell anestesi. RM bør etterfølges av en justering av PEEP-verdi for å opprettholde effekten. Konsekvenser for klinisk praksis: Fagprosedyren er fremstilt som et praktisk flytskjema som kan tas i bruk som et beslutningsverktøy i klinisk praksis. Prosedyren gir også anbefalinger for monitorering av lungemekanikk som skal ligge til grunn for å utføre tiltak og evaluere effekt av tiltak. Implementering av fagprosedyren vil også gi økt fokus på lungemekanikk under generell anestesi. Systematisk undervisning og opplæring av anestesipersonell vil være nødvendig om fagprosedyren skal implementeres i klinisk praksis. ENGLISH ABSTRACT Recommendations for the Safe Use of the Recruitment Maneuver Under General Anaesthesia - A Clinical Practice Guideline Background: Atelectasis is the most common cause of hypoxemia in patients under general anesthesia, and can lead to postoperative pulmonary complications. Recruitment maneuver (RM) and the use of positive end-expiratory pressure (PEEP) are methods for preventing and treating atelectasis in patients under general anesthesia. It is reported that lack of training and procedures can lead to reluctance among anesthesia personnel to use these methods. Purpose: To develop an evidence-based, clinical procedure for the use of RM and PEEP during general anesthesia. The procedure is restricted to patients over 18 years of age and ASA classification 1-3. Method: We used the methods and criteria as lined out by The Norwegian Electronic Health Library, based on AGREE II. A systematic comprehensive search was made in six medical databases and five databases for clinical guidelines. In addition, a procedure group consisting of four clinicians in anesthesiology was established. Results: The results show that by performing a recruitment maneuver and optimizing PEEP, one can achieve an improved intraoperative lung function. However, there is little evidence that the effect lasts into the postoperative period. Therefore, it is recommended to only perform RM on indication. Conclusion: RM is a safe and effective method to reverse atelectasis causing hypoxemia under general anaesthesia. RM should be followed by an adjustment of PEEP value to maintain the effect. Implications for clinical practice: The clinical procedure is presented as a practical flow chart that can be used as a decision-making tool in clinical practice. The procedure gives recommendations for monitoring of lung mechanics, which will form the basis for carrying out the next step and evaluating the effect. It will also increase focus on lung mechanics during general anesthesia. Systematic instruction and training of anesthesia personnel is necessary if the procedure is going to be implemented in clinical practice.