Beden eğitimi öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının özel gereksinimli meslektaşlarına ve öğrencilere yönelik algılarının incelenmesi - Büşra Süngü (Ozlem Book Center, 2023)
Bu çalışmada, beden eğitimi öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının özel gereksinimli meslektaşlarına ve öğrencilere yönelik algılarının metaforlarla belirlenmesi amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak, görüşme formu oluşturulmuştur. Görüşme formunda birinci cümle "Özel gereksinimli öğrenci beden eğitimi derslerinde... gibidir. Çünkü..." ve ikinci cümle "Özel gereksinimli beden eğitimi öğretmeni... gibidir, Çünkü..." olmak üzere iki cümleyi tamamlamaları istenmiştir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni ile planlanmıştır. Çalışmanın katılımcı grubunu 39 beden eğitimi öğretmeni ve 58 beden eğitimi öğretmen adayı olmak üzere toplam 97 kişi oluşturmaktadır. Nitel veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Birinci cümlenin analizi sonucunda "Engelinden dolayı yalnız olan öğrenci", "Dikkat çeken/Örnek öğrenci", "Derste uyarlamalara ve desteğe ihtiyacı olan öğrenci", "Mücadele eden öğrenci" olmak üzere dört kategori elde edilmiştir. İkinci cümlenin analizi sonucunda ise ''Normal/ Herkes gibi olan öğretmen", ''İlham veren/Yol gösteren öğretmen", "Başarılı/Mücadeleci öğretmen" kategorilerine ulaşılmıştır. Sonuç olarak, katılımcıların özel gereksinimli bir öğrenciye yönelik algıları ile özel gereksinimli bir öğretmene yönelik algılarının farklılık gösterdiği bulunmuştur. Buna göre özel gereksinimli öğretmene yönelik algı daha olumlu iken, öğrencilere yönelik algı daha olumsuz olduğu ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda özel gereksinimli öğretmenlerin ve öğrencilerin, genel eğitim sistemi içerisinde yer alması örnek yaşamları ile rol model olmalarına ve kapsayıcı eğitimin hayata geçirilmesine katkı sağlayabilir.