Erken Postpartum Dönemde Meme Başı Ağrısı Ve Çatlaklarının Önlenmesinde Anne Sütü Ve Zeytinyağının Etkisi - Fadime Kirlek; Nevin Akdolun-balkaya (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erken postpartum dönemde meme başı ağrısı ve çatlaklarının önlenmesinde anne sütü AS ve zeytinyağının ZY etkisini karşılaştırmaktır. Yöntem: Araştırma, Aydın ilinde bir üniversite ve bir özel hastanede müdahale çalışması olarak yapılmıştır. Veriler, 29 Mayıs 2009-30 Haziran 2010 tarihleri arasında toplanmıştır. Örneklemi AS, ZY ve kontrol grubunda 13'er toplam 39 anne oluşturmuştur. Veriler, soru formları, izlem formu, emzirme gözlem formu ve Görsel Kıyaslama Ölçeği kullanılarak 1. gün hastanede, 3. gün hastanede ve/veya evlerinde yüz yüze görüşme yöntemi veannelerin öz bildirimleriyle toplanmış, Fisher Kesin Ki-kare, Kruskal Wallis Varyans Analizi, Friedman ve McNemar testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: En fazla AS 6-12 kez ve ZY 3-10 kez , en az kontrol grubu 5-8 kez uygulama yapmıştır p