Evaluating the Perspectives of the Faculty of Dentistry Students on Pediatric Dentistry: A Survey Study - Semsettin Yildiz (Cumhuriyet University, 2022)
Amaç: Bu anket çalışmasının amacı; stajlarda çocuk hasta bakan diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin, koruyucu diş hekimliği de içerisine alan çocuk diş hekimliğine yaklaşımını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Amaca yönelik olarak 20 sorudan oluşan bir anket formu hazırlandı ve anket, öğrencilere sınav ortamından uzak stressiz bir ortamda online olarak uygulandı. Veriler bilgisayar ortamında kodlandı ve analiz edildi. Bulgular: Katılımcıların %55,9'u çocuk hasta bakmayı sevdiklerini belirtmişlerdir. %72,8'i çocuk hasta bakarken tedirgin olduğunu belirtirken, %16,9'u çocuk, %83,1'i yetişkin hastayı tedavi etmeyi tercih etmektedir. . Mezuniyet sonrasında meslek hayatlarında rutin olarak çocuk hasta tedavi etmeyi, %67,6'sı çok sık olmamakla birlikte düşünebilirim yanıtını verirken, %25'i evet, %7,4'ü ise mecbur kalmadıkça kesinlikle düşünmüyorum yanıtını vermiştir. Çocuk hasta bakarken kadınların daha tedirgin olmasına rağmen, çocuk hasta bakmayı erkelere göre daha çok tercih etmektedir (p0,05). Katılımcıların sınıflarına ve cinsiyete göre çocuk diş hekimliği hizmetinin en iyi verildiğini düşündükleri kurumlara ilişkin değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Her iki sınıf ve cinsiyet için en sık verilen yanıt diş hekimliği fakülteleri olmuştur. Sonuç: Ülkemizde çocuk ve genç nüfusunun fazla olmasına rağmen, geleceğin diş hekimi adayları, bu tedavilerde yeteri kadar istekli olmadıkları görülmüştür. Öğrenimleri süresince çocuk hastaları tedavi etmeye yönelik bilgi ve tecrübelerinin arttırılması, ileride daha çok sayıda çocuk hastayı tedavi edilebilmelerine yardımcı olacaktır.