Viisitoista vuotta videovälitteisiä terveyspalveluja - Seppo Leppänen (Finnish Social and Health Informatics Association, 2011)
Pudasjärvi on pinta‐alaltaan suuri (n. 5800 km2) kaupunki, jonka asukasluku oli viimeisen sadan vuoden aikana noussut 9000:sta 1960‐luvun 16000:een ja nyt palautunut vähitellen takaisin 9000:een. Ominaista on, että astus on levinnyt melko tasaisesti koko alueelle, ei vain jokivarsille, kuten monissa muissa laajoissa pitäjissä. Terveys‐ ja sosiaalipalveluiden järjestämisen kannalta harva asutus asettaa omat haasteensa. Lisäksi lähin erikoissairaanhoidon yksikkö on Oulussa 90 km:n päässä kuntakeskuksesta. Kauimmaiset kylät ovat yhtä etäällä keskustasta.