Matriks metalloproteinazlar: diş dokuları ve çürük üzerine etkileri - Engin Ersöz; Hande Erkli (Cumhuriyet University, 2011)
Oral kavitede görülen hastalıkların mikroorganizmalarla konduktan organizmaları ortadan kaldırmaya yönelik olmuştur. Ancak hastalıkların mikroorganizmalar nedeniyle olmadığını aynı zamanda konak cevabının ve konak kaynaklı faktörlerin de hastalığın oluşması ve seyrini etkilediğini gözler önüne sermiştir. Bu konak kaynaklı faktörlerden bir tanesi ise Matriks Metallo Proteinaz (MMP) adı verilen bir enzim grubudur. MMP'ler; yıkımdan sorumlu birçok ekstraselüler matriks proteini ile organogenez, büyüme ve doku dönüşümü sırasında uyum içinde çalışan enzim grubudur. metalloproteinazlarının hem sistemik etkilerine değinecek hem de ağız hastalıklarının seyri ve tedavi seçenekleri içerisinde üstlenebilecekleri rollere ışık tutacak şekilde hazırlanmıştır