Leptyna i rozpuszczalna forma receptora leptyny u dzieci z cukrzycą typu 1 - Mieczysław Szalecki; Ewa Pańkowska; Małgorzata Wysocka-Mincewicz; Tomasz Klupa; Roman Janas (Termedia Publishing House, 2010)
Wprowadzenie: Leptyna i rozpuszczalna forma receptora leptyny oprócz regulacji łaknienia odgrywają istotną rolę w utrzymaniu homeostazy gospodarki lipidowej i węglowodanowej co ma szczególne znaczenie u chorych z cukrzycą typu 1 (DMT1). Cel pracy: Ocena stężenia leptyny i rozpuszczalnej formy receptora leptyny w surowicy krwi dzieci z DMT1 i korelacji z parametrami antropometrycznymi, wyrównaniem metabolicznym i stosowaną metodą insulinoterapii. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 67 dzieci chorych na DMT1 w okresie przedpokwitaniowym (T ?2) bez powikłań i współistniejących schorzeń dodatkowych, w wieku od 3,71 do 14,81 roku. Czas trwania choroby wynosił od 1,83 do 9,00 lat, a wiek zachorowania wahał się od 1,84 do 10,81 roku. Badane dzieci podzielono na podgrupy w zależności od stosowanej metody insulinoterapii, która nie była zmieniana w okresie co najmniej ostatnich 6 miesięcy. Grupę kontrolną stanowiło 15 zdrowych dzieci zgodnych co do wieku i płci. Wyniki: Stężenia leptyny w grupie badanej wahały się od 1,27 do 59,90 ng/ml (średnia?SD: 11,34? 9,42 ng/ml) i były w sposób nieistotny wyższe od wykazanego w grupie kontrolnej: od 1,46 do 26, ng/ml (średnia?SD: 8,23?7,62 ng/ml) (p >0,05). Najwyższe stężenia leptyny stwierdzono u dzieci leczonych intensywną insulinoterapią, niższe w podgrupie leczonej ciągłym podskórnym wlewem insuliny, a najniższe w podgrupie leczonej konwencjonalnie. Stężenia rozpuszczalnej formy receptora leptyny w grupie badanej wahały się od 30,50 do 101,00 ng/ml (średnia?SD: 48,65?13,26 ng/ml) i były w sposób istotny wyższe od wykazanego w grupie kontrolnej: od 27,50 do 61,00 ng/ml (średnia?SD: 39,37?9,23 ng/ml) (p <0,01). Najwyższe stężenia rozpuszczalnej formy receptora leptyny stwierdzono u dzieci leczonych intensywną insulinoterapią, niższe ? w podgrupie leczonej ciągłym podskórnym wlewem insuliny, a najniższe ? w podgrupie leczonej konwencjonalnie. Wnioski: stężenie leptyny jest u dzieci z DMT1 nieistotnie wyższe, koreluje z podstawowymi parametrami antropometrycznymi, wiekiem i wiekiem zachorowania na cukrzycę oraz zależy od stosowanej metody insulinoterapii. Stężenie rozpuszczalnej formy receptora leptyny jest u dzieci z DMT1 istotnie wyższe, koreluje z podstawowymi parametrami antropometrycznymi, wiekiem, wiekiem zachorowania, czasem trwania cukrzycy i wyrównaniem metabolicznym oraz zależy od stosowanej metody insulinoterapii