Opiekuńczo-wychowawcza działalność środowiskowych ognisk wychowawczych TPD jako czynnik wspomagający wychowanie dziecka w rodzinie własnej - Izabela Gątarek (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Rozpoznanie źródeł i skutków sieroctwa społecznego implikuje szereg zagadnień mających na celu ocenę skali tego zjawiska. Wiedza ta jest warunkiem inicjowania i projektowania działań wspierających rodziny o różnym stopniu dysfunkcjonalności. Celem przeprowadzonych badań była weryfikacja tezy, że wdrożenie prewencyjnych metod wspierania rodziny, dostosowanych do jej specyficznych problemów i potrzeb, zapobiega separacji dzieci i ich rodzin. Przedmiotem badań była analiza, w jakim stopniu środowiskowe ośrodki TPD realizują ustawowe założenia dotyczące opieki nad dzieckiem i rodziną.