Rodno mjesto fudbalera brazilskog nacionalnog tima i njhovo učeće na svjetskim prvenstvima - Luis Antonio Verdini de Carvalho; João Felipe Machado; Ana Paula Soares de Sousa; José Fernandes Filho (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2018)
Studija ima za cilj da identifikuje region u kojem su rođeni igrači iz muških brazilskih nogometnih reprezentacija i koji su predstavljali prvi timo Brazila na svjetskim prvenstvima. Analizirani su svi igrači koji su predstavljali Brazilsku reprezentaciju na svim svjetskim prvenstvima koje je organizovala FIFAu periodu od 1930. do 2014. godine. Brazilski fudbal ostvaruje zapažene rezultate širom svijeta u vezi sa svjetskimkim kupovima i obezbjeđivanjem vrhunskih igrača na fudbalskom tržištu u različitim zemljama. Rezultat pokazuje da je raspodjela heterogena prema mjestu rođenja fudbalera. Jugoistočni i južni regioni koncentrišu 86,6% mjesta rođenja i samo dvije federativne jedinice - Sao Paulo i Rio de Janeiro imaju 63,46%. Porijeklo fudbalera i vezu sa učešćem za reprezentaciju Brazila trebalo bi detaljnije proučavati kako bi se našla povezanost sa nastupom za brazilski tim.