Maisto papildo Maca booster poveikis sportininkų organizmo adaptacijai prie fizinių krūvių - Kazys Milašius; Rūta Dadelienė; Marija Pečiukonienė; Juozas Skernevičius (Lithuanian Sports University, 2018)
Sportininkai vis labiau vartoja Vokietijos ﬁ rmoje "Almondi" gaminamą maisto papildą Maca booster. Pagrindinis šio maisto papildo komponentas yra natūralus augalas peruvinė pipirinė (Lepidium meyenii) (Maca), auganti Andų kalnuose (4000-4500 m virš jūros lygio). Nors šis augalas vartojamas kaip tonizuojamoji medžiaga, mažinanti nuo- vargį, didinanti potenciją ir vaisingumą, gerinanti medžiagų apykaitą, normalizuojanti vegetacinės nervų sistemos funkciją, gerinanti organizmo imuninę būklę, stiprinanti širdies ir kraujagyslių sistemą, didinanti ištvermę esant de- guonies trūkumui ir pan., tačiau moksliniais tyrimais tai dar nepakankamai įrodyta. Taigi tyrimo tikslas - nustatyti, kaip maisto papildas Maca booster veikia sportininkų ﬁ zinį darbingumą, morfologinę ir biocheminę kraujo sudėtį. Buvo tiriama 16 sportininkų, kurių amžius - 20-22 metai. Tiriamieji 20 dienų vartojo po 5 maisto papildo Maca booster kapsules per dieną: po 2 kapsules ryte, 1 - per pietus ir 2 -vakare. Vienoje kapsulėje yra 800 mg sausų peruvinės pipirinės šaknų miltelių. Sportininkai buvo tiriami prieš pradedant jiems vartoti maisto papildą, praėjus 10 ir 20 dienų nuo vartojimo pradžios ir praėjus 20 dienų po šio papildo vartojimo pabaigos. Nustatytas vienkartinis raumenų susitraukimo galingumas (VRSG), anaerobinis alaktatinis raumenų galingumas (AARG), raumenų galingumas atliekant 10 s trukmės krūvį maksimaliomis pastangomis, anaerobinis glikolitinis pajėgumas (AGP). Aerobiniam pajėgumui vertinti taikėme PWC 170  testą. Kraują morfologiniams, biocheminiams ir hormonų tyrimams atlikti ėmėme iš venos. Per eksperimentinį laikotarpį santykinis VRSG padidėjo nuo 25,9 iki 27,4 W / kg (p < 0,05). Santykinis AARG rodiklis per tiriamąjį laikotarpį padidėjo nuo 16,3 ± 0,3 iki 17,3 ± 0,4 W / kg (p < 0,05). 10 s trukmės krūvio maksimaliomis pastangomis darbo galingumo reikšmė didėjo nuo 18,3 ± 0,5 iki 20,3 ± 0,5 W / kg (p < 0,05). Anaerobinis glikoli- tinis pajėgumas (AGP) didėjo nuo 494,8 ± 12,3 W iki 530,1 ± 11,0 W (p < 0,05) o santykinis - nuo 6,4 ± 0,1 iki 6,8 ± 0,1 W / kg (p < 0,05). Laktato koncentracija kraujyje padidėjo nuo 13,6 ± 0,5 iki 15,5 ± 0,6 mmol / l (p < 0,01). Nustatėme, kad 20 dienų vartojant maisto papildą Maca booster PWC 170  padidėjo vidutiniškai 8,8 W (p > 0,05). Nekintant leukocitų kiekiui sportininkų kraujyje, po 10 dienų Maca booster vartojimo padidėjo limfocitų procentas nuo 34,8 iki 39,9% ir skaičius - nuo 2,4 ± 0,2 iki 2,5 ± 0,16 10 9  / l (p < 0,05). Tiriamųjų kraujyje kreatinkinazės, kreatinino, šlapimo rūgšties ir šlapalo koncentracijos poslinkiai per eksperimentinį laikotarpį parodė, kad Maca booster vartojimas gali lemti sportininkų organizmo ﬁ zinių galių didėjimo galimybes. Vartojant Maca booster, jau po 10 dienų buvo pastebėtas testosterono koncentracijos padidėjimas nuo 28,6 ± 1,94 iki 31,95 ± 2,15 μmol / l (p > 0,05). Po 20 dienų šio papildo vartojimo testosterono kiekis statistiškai reikšmingai sumažėjo iki 26,06 ± 1,60 μmol / l. Taigi tyrimas parodė, kad maisto papildas Maca booster teigiamai veikia sportininkų ﬁ zinį pajėgumą įvairiose ener- gijos gamybos zonose ir jų organizmo imuninę būseną. Raktažodžiai: maisto papildai, fizinis išsivystymas, fizinis galingumas, funkcinis pajėgumas.