نقش سلامت معنوی و انعطاف‌پذیری شناختی در سازگاری عاطفی نوجوانان بدسرپرست و بی‌سرپرست - Maryam Safara; Mojtaba Salmabad; Ali Tayarani-Rad; Mohammad Khosravitanak (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2024)
سابقه و هدف: بررسی عوامل مؤثر در سازگاری عاطفی نوجوانان بدسرپرست و بی‌سرپرست به‌دلیل مشکلاتشان ضروری است؛ بنابراین مطالعۀ حاضر با هدف بررسی نقش سلامت معنوی و انعطاف‌پذیری شناختی در سازگاری عاطفی نوجوانان بد‌سرپرست و بی‌سرپرست انجام شده است. روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی است. جامعۀ پژوهش تمامی‏ نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست 13 تا 18 سالۀ تحت پوشش مراکز بهزیستی شهر بجنورد (مرکز دخترانۀ هلیا و مرکز زمین احسان) در سال‏ تحصیلی 1402-1401 بودند که به‌روش نمونه‌گیری سرشماری تعداد 120 نفر نمونۀ پژوهش در نظر گرفته شدند و به پرسش‌نامه‌های سلامت معنوی پالوتزین و الیسون، انعطاف‌پذیری شناختی دنیس و وندروال و سازگاری هیجانی سینها و سینگ پاسخ دادند. در تحلیل داده‌ها از آزمون همبستگی پیرسون و روش تحلیل رگرسیون چندگانه با نرم‌افزار SPSS نسخۀ 25 استفاده شد. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: نتایج نشان داد رابطۀ بین سلامت معنوی (587/0=r) و انعطاف‌پذیری شناختی (599/0=r) با سازگاری عاطفی مثبت و معنی‌دار بود (01/0>P). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که سلامت معنوی ۶/۳۳% و انعطاف‌پذیری شناختی ۳/۳۷% از واريانس سازگاری عاطفی را تبيين کرده است. نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده، تقویت سلامت معنوی و انعطاف‌پذیری شناختی نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست در تقویت سازگاری عاطفی آنان مؤثر خواهد بود؛ تأثیر بنیادین سلامت معنوی به‌عنوان یکی از منابع اصلی هویت‌ساز و هویت‌بخش در جامعه به‌ویژه در جامعه‌ای دینی مانند ایران نقش بسیار مهمی خواهد داشت.