بررسی‌ رابطه‌ ساده‌ و چندگانه‌ پیشایندهای‌ مهم‌ و مربوط‌ با هدفگرایی‌ تبحری‌ و رابطه‌ آن‌ با عملکرد تحصیلی‌ در دانش‌آموزان‌ پسر سال‌ اول‌ دبیرستانهای‌ اهواز - علی رضا حاجی‌ یخچالی‌; جمال حقیقی; حسین شکرکن (Shahid Chamran University of Ahvaz, 2001)
هدف‌ از انجام‌ این‌ پژوهش‌ بررسی‌ رابطه ساده‌ و چندگانه‌ پیشایندهای‌ مهم‌ هدفگرایی‌ تبحری‌ و رابطه‌اش‌ با عملکرد تحصیلی‌ در دانش‌آموزان‌ پسر سال‌ اول‌ دبیرستانها اهواز می‌باشد. در این‌ پژوهش‌ عزت‌ نفس‌ مثبت‌، هدف‌ مسئولیت‌ پذیری‌ اجتماعی‌، تعلق‌ به‌ مدرسه‌، نگرشهای‌ مثبت‌ درباره تعلیم‌ و تربیت‌، ادراکات‌ دانش‌آموزان‌ از هدفهای‌ تبحری‌ معلم‌، والدین‌ و ساختار کلاس‌ به‌ عنوان‌ متغیرهای‌ پیش‌ بین‌ و هدفگرایی‌ تبحری‌ دانش‌آموزان‌ به‌ عنوان‌ متغیر ملاک‌ محسوب‌ می‌شوند. از سوی‌ دیگر هدفگرایی‌ تبحری‌ دانش‌آموزان‌ به‌ عنوان‌ متغیر مستقل‌ و عملکرد تحصیلی‌، به‌ عنوان‌ متغیر وابسته‌ محسوب‌ می‌شوند. نمونه تحقیق‌ مشتمل‌ بر 360 دانش‌آموز پسر پایه‌ اول‌ دبیرستانهای‌ اهوازند که‌ در سال‌ 80-79 به‌ تحصیل‌ اشتغال‌ داشتند: برای‌ گزینش‌ نمونه‌ تحقیق‌ از روش‌ نمونه‌گیری‌ «تصادفی‌ چند مرحله‌ای‌ استفاده‌ به‌ عمل‌ آمد. از چندین‌ مقیاس‌ از مجموعه‌ مقیاسهای‌ الگوهای‌ یادگیری‌ سازگار برای‌ سنجش‌ متغیرهای‌ مورد نظر استفاده‌ شد. بر اساس‌ نتایج‌ این‌ پژوهش‌، کلیه‌ متغیرهای‌ پیشایند با هدفگرایی‌ تبحری‌ رابطه مثبت‌ معنی‌داری‌ نشان‌ دادند. همچنین‌ ترکیب‌ متغیرهای‌ پیشایند با هدفگرایی‌ تبحری‌ همبستگی‌ چندگانه‌ داشتند. از سوی‌ دیگر هدفگرایی‌ تبحری‌ با عملکرد تحصیلی‌، رابطه مثبت‌ معنی‌ دار داشت‌.