České a finské výsledky vzdělávání: Komparace nálezů mezinárodní evaluace PISA - J. Průcha (Czech Pedagogical Society, 2005)
Vzdělávací systémy zemí OECD jsou nyní srovnávány na základě evaluace PISA. Tento projekt pokrývá populaci patnáctiletých žáků, jejichž znalosti a dovednosti jsou hodnoceny v několika oborech vzdělávání (čtenářská gramotnost, matematická gramotnost, přírodovědná gramotnost, řešení problémů). Stať srovnává vzdělávací výsledky v evaluaci PISA u českých a finských žáků. Ukazuje se, že mezi výsledky těchto dvou populací jsou rozdíly, které jsou způsobovány jednak faktory pedagogickými, jednak sociálními a kulturními.