Edukacja przedsiębiorczości - analiza tendencji, metod i narzędzi w zakresie nauczania przedsiębiorczości w środowisku akademickim - Małgorzata Kosała (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2016)
CEL NAUKOWY: Celem artykułu jest przeprowadzenie analizy tendencji, metod i narzędzi w zakresie nauczania przedsiębiorczości w środowisku akademickim. PROBLEM I METODY BADAWCZE: Podstawowym problemem publikacji jest ilościowa i jakościowa analiza trendów oraz preferowanych przez studentów metod i narzędzi wykorzystywanych w zakresie edukacji przedsiębiorczości w szkolnictwie wyższym. W artykule posłużono się analizą dostępnej literatury przedmiotu jak również wynikami badań empirycznych pozyskanych przy wykorzystaniu kwestionariusza ankietowego. PROCES WYWODU: Artykuł składa się  z trzech zasadniczych części. Pierwsza część odnosi się do problematyki edukacji przedsiębiorczości i jej znaczenia we współczesnych uwarunkowaniach oraz do pojawiających się trendów co do stosowania określonych metod i narzędzi. Część druga odnosi się do prezentacji wyników badań w podjętym temacie. Całość zamykają wnioski badawcze. WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: W literaturze przedmiotu problem edukacji przedsiębiorczości jest relatywnie często poruszany a podejmowane badania odnoszą się do wielu obszarów, między innymi do roli przedsiębiorczości we współczesnym świecie,  celów edukacji przedsiębiorczości,  dydaktyki nauczania, kształcenia zachowań przedsiębiorczych na różnych szczeblach edukacji. WNIOSKI, INNOWACJE, REKOMENDACJE: W toku realizacji badań ankietowych ustalono, że studenci uważają przedsiębiorczość za przedmiot potrzebny na studiach. Dodatkowo młodzież potrzebuje konfrontacji z praktyką co może oznaczać włączenie przedsiębiorców w proces dydaktyczny. Studenci wykazują również na potrzebę rozwijania zachowań przedsiębiorczych, wykazując się jednocześnie przeciętnym poziomem zaangażowania w dodatkowe aktywności, wymagające inicjatywy, dodatkowego nakładu pracy i czasu.