Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalıkları ve 'Doğal Kaynaklar' Kavramına Yönelik Metaforik Algıları - Sümeyye Aydın Gürler (Istanbul Kültür University, 2023)
Bu çalışmada sınıf öğretmeni adaylarının sürdürülebilir kalkınma farkındalıkları ve doğal kaynaklar kavramına yönelik metaforik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Gaziantep Üniversitesinin iki eğitim fakültesinde öğrenim gören 310 sınıf öğretmeni adayı oluşturmuştur. Nicel veriler Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Ölçeği ile nitel veriler ise Metafor Yoluyla Doğal Kaynaklar Kavramına İlişkin Veri Toplama Formu ile elde edilmiştir. Çalışmanın nicel boyutunda, öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma farkındalıklarının orta puanın üzerinde olduğu, 3. sınıf ve kadın öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma farkındalıklarının daha iyi olduğu görülmüştür. Çalışmanın nitel boyutunda ise öğretmen adaylarının doğal kaynaklar kavramına ilişkin en çok "su" ve "nefes" metaforlarını ürettikleri görülmüştür. Bunun yanı sıra sürdürülebilir kalkınma farkındalığı düşük olan öğretmen adayları doğal kaynakların yaşamın devamı için gerekliliğine, orta düzeyde olan öğretmen adayları yaşamın devamlılığı ve bilinçli kullanılmasının önemine, yüksek düzeyde olan öğretmen adayları ise değerli/önemli olmasına daha çok vurgu yapmışlardır.