مقایسه ساختار نانوبیومکانیکی سلول لیگامان صلیبی قدامی آسیب دیده بین مردان ورزشکار و غیرورزشکار - پرستو شمسه کهن; حیدر صادقی; مهدی خالقی; اسماعیل ابراهیمی تکامجانی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2018)
مقدمه و اهداف مفصل زانو یکی از پیچیدهترین و بزرگترین مفاصل سینوویال موجود در بدن میباشد که به جهت موقعیت قرارگیری و نوع استرسهای فیزیکی وارد بر آن، در ضایعات ضربهای ناشی از ورزش و تصادفات در معرض ابتلا به آسیب قرار دارد. همچنین از آنجایی که هیچ تحقیقی تفاوت بین مکانیک بافت سلولی بیماران و ورزشکاران را به صورت فراساختاری و نانو بررسی نکرده است، مطالعه حاضر با هدف مقایسه ساختار نانوبیومکانیکی سلول لیگامان صلیبی قدامی آسیبدیده بین مردان ورزشکار و غیرورزشکار، میتواند در توسعه علم بیومکانیک سلول و کامل شدن دانش در حیطه مکانیک بدن انسان بسیار مؤثر باشد. مواد و روش ها در مطالعه حاضر نمونههای آماری شامل 7 مرد ورزشکار و 7 مرد غیرورزشکار با آسیب لیگامان صلیبی قدامی بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند. توسط جراح ارتوپد مخصوص هر آزمودنی، نمونه بافت گرفته شد و برای بررسی تعداد و قطر فیبریلها، رافنس و توپوگرافی سلول با میکروسکوپ نیروی اتمی آمادهسازی شدند. در نهایت نیز تصاویر و دادههای به دست آمده توسط نرمافزار تحلیل تصویر (Dual Scope ™/Raster Scope ™-SPM) محاسبه شد. تحلیل آماری دادهها در سطح معنا‎داری 05/0 با استفاده از نرمافزار SPSS انجام و جهت مقایسه دادهها از آزمون آماری t مستقل برای نمونههای مستقل استفاده شد. یافته ها یافته ها نشان داد که ساختار نانوبیومکانیکی سلول لیگامان صلیبی قدامی آسیبدیده، شامل میزان رافنس سطح (nm)، تعداد فیبریل در هر واحد و قطر فیبریل (nm)، بین مردان ورزشکار و غیرورزشکار متفاوت است. همچنین تصاویر توپوگرافی گرفتهشده از نواحی مختلف بافت لیگامان آسیبدیده بهصورت دوبعدی و سهبعدی در برشهای طولی و عرضی این دو گروه، در بعضی از نواحی آرایش نامنظمی از فیبریلهای کلاژنی را نشان دادند و فیبریلها در یک جهت نبودند. نتیجه گیری با توجه به میانگین نسبی ورزشکاران در متغیرهای تحقیق حاضر و همچنین با در نظر گرفتن اینکه عضلات اطراف ناحیه زانو در ورزشکاران قویتر از غیرورزشکاران است، عضلات مجاور فشار را از روی ACL برداشته و باعث شده است که بین ویژگیهای مکانیکی سلول و بافت ACL مردان ورزشکار و غیرورزشکار در مطالعه حاضر تفاوت وجود داشته باشد.