PROGNOSTICUL PACIENȚILOR CU TROMBOEMBOLISM PULMONAR LA SUPRAVEGHERE DE DURATĂ - Lilia DAVID; Sabina RĂCILĂ; Irina MITROFAN; Nadejda DIACONU (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Tromboembolismul venos (TEV), exprimat clinic prin tromboză venoasă profundă (TVP) sau embolie pulmonară (EP), este, la nivel global, al treilea cel mai frecvent întîlnit sindrom cardiovascular acut după infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral. Embolia pulmonară este asociată cu morbiditate și mortalitate ridicată. Prognosticul acestor pacienți pe termen lung este puțin studiat.Scop: Analiza mortalității și a evenimentelor clinice la supraveghere de durată la pacienții cu EP confirmat. Material și metode: În studiu au fost incluși 168 pacienți cu EP, 53% bărbați și 47% femei, vîrsta medie 61,2±12,8 ani, spitalizați consecutiv și tratați în Institutul de Cardiologie. Pacienții au fost clasificați în 4 grupuri de risc conform Ghidului Societății Europene de Cardiologie din 2019. Durata de supraveghere în lotul de studiu a constituit 11,4±0,9 luni. Rezultate. Au decedat pe parcursul studiului 23 de persoane (13,7%), 8 dintre aceștea în timpul spitalizării și alte15 - după externare din spital; la ultimii decesul a survenit subit - în 4 cazuri (26,6%), a fost de cauză cardiovasculară- în 4 cazuri (26,6%), prin cancer - la 5 (30%) persoane și de alte cauze - la 2 (13,3%) pacienți. TEV repetat a fost urmărit la 4 (2,5%) persoane, inclusiv EP - la 3 și TVP la 1 pacient. Au dezvoltat accident vascular cerebral în perioada de supraveghere - 4 (2,5%) pacienți, infarct miocardic acut - 5 (3,1%), un alt eveniment arterial - 1 (0,2%) pacient. Complicații hemoragice au suportat 20 pacienți. Hipertensiunea pulmonară cronică tromboembolică a fost depistată la 12,4% persoane peste 5,4±2,8 luni de la EP primar. Cancer nou depistat a fost urmărit la 2 (1,25%) persoane.Concluzii. Rata de mortalitate la pacienții cu EP pe o perioadă medie de 11,4±0,9 luni a constitut 13,7%, inclusiv 4,7% - în spital și 8,9% - la urmărire de durată, decesul în spital fiind înregistrat în proporție semnificativ mai mare la pacienții din categoria de risc înalt și intermediar înalt comparativ cu cei cu risc intermediar-redus și redus, totodată, nu au fost stabilite diferențe statistic semnificative între aceste grupuri in rata de mortalitate la distanță; principala cauză de deces în spital a fost EP, iar în perioada de supraveghere a predominat decesul de cauză cardiovasculară, urmat de decesul prin cancer.