بررسی سطح سرمی اسیدفولیک و هموسیستئین در زنان باردار و ارتباط آن با پره اکلامپسی - آذر جعفری; سمیه رئیسی; شهربانو پرچمی; کیهان قطره; نگار امیری; سپیده میرج (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: پره اکلامپسی، یکی از دلایل عمده مرگ و میر مادران باردار و نوزادان آن ها می باشد ولی علت بروز آن هنوز مشخص نیست. مطالعات نشان داده اند که افزایش هموسیستئین در خون مادر، با بیماری های مختلف از جمله پره اکلامپسی همراه است. برای مهار افزایش هموسیستئین، ویتامین های زیادی تجویز می شود که از جمله آن ها می توان به اسیدفولیک اشاره کرد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان اسیدفولیک و هموسیستئین در خون زنان باردار و ارتباط آن با پره اکلامپسی انجام شد. روش کار: این مطالعه مورد- شاهدی در سال 91-1390 بر روی 125 زن باردار مبتلا به پره اکلامپسی و 125 زن باردار سالم که به بیمارستان هاجر شهرکرد مراجعه کرده بودند، انجام شد. 5 سی سی خون از هر نفر گرفته و میزان اسیدفولیک و هموسیستئین سرم اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS  (نسخه 20) و آزمون های تی، کای دو، آنالیز واریانس دو طرفه و همبستگی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: سطح سرمی هموسیستئین در افراد با پره اکلامپسی در مقایسه با گروه کنترل افزایش داشت (01/0=p) (8/4±27/11 در برابر 9/3±9/9 ماکرومولار/ لیتر) و همچنین سطح سرمی اسید فولیک در بیماران به طور معنی داری پایین تر از گروه کنترل بود (002/0=p) ( 3/4±96/9 در برابر 6/3±39/8 نانوگرم/ میلی لیتر). موارد دیگر شامل BMI، سن، سن زایمان و وزن نوزاد تفاوت معناداری را در دو گروه نشان دادند (001/0>p) و دیگر متغیرها مانند سطح تحصیلات هیچ گونه تفاوت معناداری را بین دو گروه نشان ندادند (257/0=p). نتیجه گیری:مادران بارداری که سطح خونی هموسیستئین، سن و BMI  بالاتری دارند از احتمال بیشتری برای ابتلا به پره اکلامپسی برخوردارند لذا شاید بتوان با افزایش دوز مصرفی اسید فولیک در خانم های حامله، سطح سرمی هموسیستئین آن ها را کاهش داد و از پره اکلامپسی جلوگیری کرد.