La formació docent del professorat de la Universitat de Barcelona: satisfacció, transferència i impacte - Teresa Pagés Costas; Rosa Sayós Santigosa; Juan Antonio Amador Campos; Evangelina González Fernández; Lourdes Marzo Ruiz; Mònica Mato Ferré (Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, Universitat de València, 2016)
Aquest estudi analitza l'efecte que els programes de formació de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona (UB) té sobre l'acció docent del professorat que rep aquesta formació. S'ha valorat la satisfacció del professorat sobre els cursos rebuts, el nivell de transferència dels coneixements adquirits a la docència i la seva repercussió en el rendiment acadèmic, en la motivació i en la participació dels estudiants. També s'analitzen les dificultats per transferir a la pràctica els coneixements i les habilitats adquirides en la formació. Els indicadors utilitzats per a la recollida i l'anàlisi de dades formen part del Sistema Intern de Garantia de Qualitat (SIGQ) dels programes de formació de l'ICE de la UB. Les dades mostren una alta satisfacció del professorat amb la formació rebuda. Indiquen que els programes dissenyats afavoreixen l'adquisició de competències docents i proporcionen als professors una major capacitat per introduir canvis en la seva docència Aquests canvis repercuteixen en la millora del rendiment acadèmic, així com en la participació i motivació dels estudiants. La percepció que alguns aspectes organitzatius de la institució obstaculitzen la transferència és més gran en el professorat que ha rebut més formació. Així mateix es posa de manifest que el SIGQ és una bona eina per al seguiment i l'avaluació dels programes de formació, per al seu acreditar-los, i en conseqüència, per acreditar també el desenvolupament docent del professorat