Оцінювання змістової валідності протоколу «Канадське оцінювання грамотності у фізичній культурі - 2» - Iuliia Pavlova; Ivanna Bodnar; Hanna Huk (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2023)
Актуальність. Для стимулювання досліджень грамотності у фізичній культурі важливим є адаптування якісних методик. Мета роботи - адаптація протоколу «Канадське оцінювання грамотності у фізичній культурі» (CAPL-2) та аналіз змістової валідності афективного та когнітивного доменів з використанням експертного оцінювання. Методи. Дослідження виконано з урахуванням рекомендацій викладених у стандартах щодо вибору інструментів для вимірювання стану здоров'я, які ґрунтуються на консенсусі (COSMIN). Оцінювання змістової валідності проведено за участю групи експертів, серед яких були педагогічні (N = 22, 63,6 % - жінки, стаж педагогічної роботи - M (SD) = 22,80 (12,68) року) та науково-педагогічні праців- ники (N = 8, 87,5 % - жінки, стаж науково-педагогічної роботи - M (SD) = 13,63 (9,41) року). Кожне питання протоколу CAPL-2 експерти оцінювали з погляду відповідності й зрозумілості з використанням 5-бальної шкали. Результати. Частини «Мотивація та впевненість» і «Знання і розуміння» протоколу CAPL-2 після перекладу українською мовою проаналізовано українськими фахівцями з фізичного виховання й спорту та педагогіки. На думку експертів, запропоновано блоки запитань, які стосуються афективного та когнітивного компонентів грамотності у фізичній культурі, є зрозумілими й чітко сформульованими. Виявлено труднощі у віднесенні окремих змістових блоків до тієї чи іншої частини протоколу. Висновки. Українські анкети «Моти- вація та впевненість» і «Знання і розуміння» протоколу CAPL-2 мають достатню змістову валідність. Анкети викладені простою й зрозумілою мовою, короткі за обсягом, вимагають попереднього інструктування всіх залучених осіб. Анкети розраховано на дітей віком 8-12 років. Робота з протоколом вимагає подальшого оцінювання валідності інструментів та залучення до анкетування школярів.