POSTURE EVALUATION AND PHYSICAL THERAPY INTERVENTION USING ISOFREE MEDICAL EQUIPMENT, ADAPTED TO DENTISTS - CASE STUDY - Nicolae Horațiu POP; Adina MOHOLEA; Remus VĂIDĂHĂZAN (Cluj University Press, 2020)
Introduction: Dentistry is considered a profession with a high risk of developing musculoskeletal disorders, as a consequence of specific operations involving a high degree of concentration and precision, the whole organism being solicited in a multidirectional manner (Gopinadh et al., 2013). The objectives of the study are to evaluate the dentist's posture with the help of IsoFree medical equipment and to develop an intervention program specific to postural disorders, most present in dentistry. Methods: The research started on the 16th of November 2019 and ended on the 18th of May 2020 and included a case study of one subject. The protocol consisted of ten sessions of evaluation and intervention. The head, cervical and lumbar spine and foot were initially and finally evaluated using photometric measurements and the IsoFree equipment. The physical therapeutic intervention consisted of 19 exercises for each segment evaluated. Results: In the cervical spine, the CVA presents an improvement of 5O and the cranial angle (CA), has undergone an improvement from 26° to 23°, a decrease of 3O. In regard to the real time feedback evaluation with the IsoFree, a 5O improvement from the initial value of 5O was noted after physical therapeutic intervention. In the lumbar spine, the final evaluation on IsoFree reveals a 3O progress of the trunk, the final value being -1O. Using the standardized FPI evaluation, an initial score of +6 has been obtained as well as a final score of +4. In the initial bipodal evaluation with IsoFree, the average CoP X value is 1.88 mm and CoP Y value is 22.47 mm, while in the final evaluation the CoP values on the xOy axis are: 0,53 mm, respectively 13,74 mm. An increase in the values for both parameters of the stabilometry can be observedfrom the initial value of the ellipse surface area of 52.83 mm2 to 123.55 mm2, the final value. The perimeter has changed from 311.34 to 525.93 mm2. Conclusions: The evaluation using the IsoFree technology shows significant benefits while being in accordance with other methods of evaluation. The proposed physical therapeutic intervention has determined positive outcomes on the subject's posture. REZUMAT. Evaluarea posturii și intervenția prin mijloace kinetoterapeutice, adaptată medicului stomatolog cu ajutorul echipamentului medical ISOFREE - studiu de caz. Introducere: Stomatologia este considerată o profesie cu risc crescut de dezvoltare a leziunilor la nivel musculoscheletal, profesie care solicită multidirecțional întreg organismul, rezultând in adoptarea unor posturi incomode (Gopinadh et al., 2013). Obiectivele studiului sunt: să evalueze postura medicului stomatolog cu ajutorul aparaturii medicale IsoFree și să dezvolte un program de intervenție specific deficiențelor posturale, cel mai des întâlnite în cadrul profesiei de stomatolog. Metode: Prezentul studiu de caz s-a desfășurat pe perioada 16.11.2019 - 18.05.2020. Intervenția a presupus 10 ședințe de evaluare și intervenție. Poziția capului, a regiunii cervicale și lombare a coloanei și poziția piciorului au fost evaluate inițial și final, folosind măsurători fotometrice și echipamentul IsoFree. Protocolul de intervenție kinetoterapeutică a inclus 19 exerciții ce au vizat fiecare dintre regiunile evaluate. Rezultate: La nivelul coloanei cervicale, CVA (unghiul craniovertebral) prezintă o îmbunătățire de 5O iar unghiul cranian (CA), prezintă o îmbunătățire de la 26° la 23°. În ceea ce privește evaluarea feedback-ului în timp real cu IsoFree, se observă o îmbunătățire de 5O după intervenția kinetoterapeutică. La nivelul coloanei lombare, evaluarea finală pe IsoFree relevă un progres de 3O al trunchiului. Folosind instrumentul FPI de evaluare a piciorului, a fost obținut un scor inițial de +6, iar scorul final de +4. În evaluarea inițială bipodală cu IsoFree, valoarea medie CoP X este de 1,88 mm și valoarea CoP Y este de 22,47 mm, în timp ce în evaluarea finală valorile CoP pe axa xOy sunt: 0,53 mm, respectiv 13,74 mm. O creștere a valorilor pentru ambii parametri ai stabilometriei poate fi observat. Concluzii: Evaluarea cu ajutorul tehnologiei reprezentate de echipamentul IsoFree, prezintă beneficii însemnate și în același timp se află în concordanță cu alte metode observative de evaluare. Intervenția kinetoterapeutică propusă a determinat modificări pozitive în postura subiectului inclus în studiu. Cuvinte cheie: Postură, Kinetoterapie, Tehnologie, IsoFree, Stomatologie.