Noua infecţie coronovirală (COVID-19) combinată cu tuberculoza la pacienţii în stadiu tardiv a infecţiei HIV cu imunodeficienţă - Vladimir Misin; Anastasia Mișina; Alexandr Sobkin; Natalia Sergeeva; Olga Osadchaia (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Sunt prezentate materialele de studiu a 23 de pacienţi cu COVID-19 cu tuberculoză caz nou diagnosticată în stadiile tardive ale infecţiei HIV, cu un număr mediu de celule CD4 + care nu depăşesc 30 de celule/pl de sânge şi în absenţa terapiei antiretrovirale (grupul principal) şi 23 de pacienţi fără COVID-19 (grupul de comparaţie) şi parametrii similari. Prezenţa sau absenţa COVID-19 se caracterizează prin inadaptare socială, dependenţă de droguri, hepatită virală B sau C concomitentă şi BPOC, tuberculoză generalizată cu afectare extrapulmonară a diferitelor organe şi dezvoltarea altor infecţii pulmonare oportuniste, manifestări clinice şi radiologice similare, care poate fi diferenţiată numai prin metode de cercetare genetică microbiologică şi moleculară. Pentru a preveni infecţia exogenă a populaţiei sănătoase cu COVID-19, este imperativ să se organizeze o examinare activă regulată a tuturor pacienţilor cu tuberculoză şi HIV infecţie pentru COVID-19, în special în stadiile tardive, în biroul de supraveghere a pacienţilor cu tuberculoză infectaţi cu HIV la dispensarele TB