Epidemiologia tumorilor benigne şi maligne la copii în Republica Moldova (1 an de activitate-2020) - Gheorghe Ţîbîrnă; Eva Gudumac; Ion Mereuţă; Silvia Railean; Aurelia Spinei; Jana Bernic; Andrei Ţîbîrnă; Viorica Varodi; Natalia Lisiţa; Rodica Golban; Anatolii Litovcenco; Lucian Danilov; et al. (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Lucrarea a fost realizată în cadrul Programului de Stat (1 an de activitate - 2020) "Chirurgia modernă personalizată în diagnosticul și tratamentul complex al tumorilor la copii" N.20.80009.8007.06. Analizând datele statistice pe parcursul primului an de activitate al proiectului s-a constatat, că în această perioadă au fost înregistrați 777 de copii cu tumori, dintre care 279 (35,2%) primari și 498 (64,8%) - secundari. Din 777 de copii 455 (58,5%) au fost cu tumori benigne şi 97 (12,4%) cu tumori maligne, 231 (29,7%) de pacienți au fost supuși tratamentului chirurgical, 455 (58,5%) tratamentului chimioterapeutic, 13 (1,9%) radioterapeutic. Începând din martie 2020 am activat în condițiile pandemiei SARS-CoV-2. Am elaborat o conduită specială pentru profilaxia infecției cu coronavirus. Pandemia de COVID-19 este o situație nouă, inedită pentru întreaga lume, cu multe necunoscute, inclusiv pentru domeniul Chirurgiei Oncologice Pediatrice-Stomatologice. În primul rând noi considerăm pacientul oncologic adult sau copil ca pacient de urgență, de aceea, copilul cu tumoarea malignă trebuie să fie tratat în mod urgent. De aceea tratamentul pacienților oncologici au fost condiționat împărțiți în 3 grupe. I grup - pacienții primari cu diagnostic de tumoare malignă, confirmat histologic, care trebuie supuși tratamentului. A amâna acest tratament este mai periculos decât coronavirusul. Tratamentul trebuie efectuat în condiții pandemice: dis- tanțare, folosirea substanțelor dezinfectante, a măștilor, interzicerea vizitelor rudelor. grup - copiii pacienții, care la debutul pandemiei erau la etapa de tratament (chimio- sau radioterapie). Dacă per- mite situația concretă tratamentul continuă. Hormonoterapia prin injectare se poate efectua în condițiile casnice de către echipă (medic și asistentă). grup - constituit din copiii - pacienți, care au fost supuși tratamentului și la moment nu au semne de boală, dar necesită monitorizare. Acești pacienți trebuie să se afle în carantină. Se consideră, că pacienții oncologici au imunitatea compromisă. La tineri și copii imunitatea este relativ bună, dacă nu există maladii serioase cum ar fi maladiile sistemice. Tactica trebuie să fie personalizată, strict individuală. Pe parcursul anului 2020 am elaborat 3 tipuri de intervenții chirurgicale în oncologia pediatrică: operații tipice, operații lărgite, operații combinate