Wybrane aspekty medyczne i społeczne pandemii Covid-19 - Elżbieta Cipora; Aneta Mielnik (Kazimierz Wielki University, 2021)
Pandemia Covid-19 stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzkiego oraz funkcjonowania społeczno-gospodarczego. Celem pracy jest przedstawienie wybranych aspektów medycznych i społecznych związanych z pandemią Covid-19. Jako metodę  badań zastosowano przegląd i analizę piśmiennictwa pochodzącego z bazy PubMed uzupełnione o raporty epidemiologiczne. Do wyszukania publikacji użyto następujących słów kluczowych: "Covid-19", "medical aspects of Covid-19", "social aspects of Covid-19". Pandemia Covid-19 spowodowała destabilizację zdrowia publicznego na skalę światową i pozostawiła wiele negatywnych skutków społecznych. Była przyczyną globalnego kryzysu gospodarczego i ekonomicznego. Covid-19 określone zostało mianem nagłego niekorzystnego i wielowymiarowego doświadczenia medycznego i społecznego, którego następstwa występują obecnie i będą odczuwane jeszcze przez wiele lat. Należy monitorować sytuację epidemiologiczną, zdrowotną i ekonomiczną społeczeństwa i podejmować działania zmierzające do zmniejszenia nasilenia negatywnych skutków pandemii Covid-19.