Wizerunek kandydata do pracy ‒ (nie)doceniany aspekt procesu rekrutacji - Magdalena Barańska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
Efektywne budowanie wizerunku jest bardzo ważną umiejętnością. Kreujemy swoją markę osobistą zarówno prywatnie, jak i służbowo. Stosujemy do tego różne narzędzia. W dobie ogólnego dostępu do Internetu, w procesie kreowania wizerunku bardzo istotną rolę pełnią portale społecznościowe. Internet to przestrzeń, która ma bardzo duży potencjał, lecz niesie za sobą wiele zagrożeń i niebezpieczeństw, a niewiedza w tym zakresie nie jest wytłumaczeniem. W artykule poruszone zostały zagadnienia związane ze współczesnym rynkiem pracy, poszukiwaniem kandydatów do pracy oraz zdobywaniem przez rekruterów informacji na ich temat. Opracowanie jest rezultatem wieloletnich praktyk dydaktycznych i zawodowych. Artykuł stanowi zbiór obserwacji, refleksji i doświadczeń autorki wynikających z pracy doradcy zawodowego,