İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNDE UYKU ALIŞKANLIKLARININ DUYGU-DAVRANIŞ SORUNLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - Emine Çetin; Şeyda Özbıçakçı (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2012)
Amaç: İlköğretim öğrencilerinin uyku alışkanlıklarının duygu-davranış sorunlarına etkisini incelemek amacıyla kesitsel, tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Yöntem: İzmir ilinde Balçova bölgesinde bulunan dört ilköğretimokulundan birindeki öğrencilerin 7-14 yaş grubu ebeveynlerinin tümü N=790 araştırma kapsamına alınmıştır. Verilerin toplanmasında ebeveynlerin çocukların uyku alışkanlıklarını değerlendirdiği anket formu 17 soru ile olumlu ve olumsuz duygu ve davranış özelliklerini sorgulayan Güçler ve Güçlükler Anketi GGA kullanılmıştır 25 soru . Ebeveyn yanıt oranı % 74 olan anketler n=584 bilgisayarda SPSS 11,5 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler ile tekyönlü varyans analizi ANOVA kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Öğrencilerin uyku süresi ortalaması hafta içi 9,72±1,24,hafta sonu 10,30±1,32 saattir. GGA ölçeği sonuçlarına 11,27±5,69 göre uyku alışkanlıkları sorunları puan ortalamaları 7,60±2,26 tekyönlü varyans analizi ile karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur F=17,796, p