RAZLIKE U FIZIOLOŠKOM OPTEREĆENJU SUDIJA S OBZIROM NA PERIOD KOŠARKAŠKE UTAKMICE - Siniša Popek; Antonela Nedić; Branka R. Matković; Damir Knjaz; Tomislav Rupčić (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2012)
Glavni cilj u ovom istraživanju bio je utvrditi postoje li statistički značajne razlike u fiziološkom opterećenju sudija s obzirom na period košarkaške utakmice. Uzorak ispitanika sastojao se od 31 sudije, prosječne dobi 33,35±5,17 godina koji su se nalazili na A listi sudija I. Hrvatske košarkaške lige u takmičarskoj sezoni 2008/2009. Uzorak varijabli činile su sljedeće varijable: FSM - prosječna frekvencija srca; FSmax - maksimalna frekvencija srca; E - energetska potrošnja (kcal/min). Mjerenje je izvršeno za vrijeme službenih, takmičarskih utakmica I. Hrvatske košarkaške lige u takmičarskoj sezoni 2008/2009. Frekvencija srca tokom utakmice mjerena je kardiotahometrom (elektronskim mjeračem frekvencije srca) proizvođača POLAR, model RS400 (Finska). Obrada podataka izvršena je primjenom programskog paketa STATISTICA for Windows, ver 8. Na osnovu rezultata univarijatne analize varijanse, zaključeno je da ne postoje statistički značajne razlike u fiziološkom opterećenju između prvog i drugog poluvremena, kao i pojedinih četvrtina košarkaške utakmice.