Kształtowanie kompetencji w zakresie przedsiębiorczości w praktyce edukacyjnej - Jan Sikora (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2024)
Przedmiotem rozważań podjętych w artykule jest praktyka formowania kompetencji przedsiębiorczych w systemie edukacyjnym w Polsce. Badania empiryczne skoncentrowane na innowacyjnych formach kształtowania kompetencji kluczowych ze szczególnym uwzględnieniem kompetencji przedsiębiorczych zostały przeprowadzone przy użyciu metody sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem techniki ankiety oraz metody analizy danych zastanych. W celowo dobranej próbie badawczej uczestniczyło 100 respondentów. Cechą charakterystyczną badanych osób jest ukończenie cyklu kształcenia co najmniej na poziomie średnim i aktualna aktywność zawodowa. Badania zostały przeprowadzone wiosną 2022 roku w trybie ankiety internetowej - z uwagi na sytuację wynikającą z pandemii Covid-19. Uzyskane wyniki badań wskazują, że w procesie kształcenia w dziedzinie przedsiębiorczości w nikłym stopniu wykorzystywane są zalecane przez agendy unijne dobre praktyki dotyczące aktywizujących metod nauczania - uczenia się. Na tle bardzo niskiej oceny poziomu kształcenia w dziedzinie przedsiębiorczości respondenci formułują postulaty naprawcze dotyczące: praktycznego ukierunkowania zajęć z przedsiębiorczości, zwiększenia liczby godzin lekcyjnych poświęconych tej problematyce oraz zapewnienia kompetentnej kadry prowadzącej zajęcia. Zaprezentowane wyniki mogą stanowić inspirację do podjęcia szerzej zakrojonych badań umożliwiających sformułowanie wniosków o charakterze generalnym.