Distal Maloklüzyonlarda Kullanılan Herbst ve Monoblok Fonksiyonel Tedavi Aygıtlarının Sna, Snb Ve Anb Açıları Üzerindeki Etkilerinin karşılaştırılması - Zaur Navruzov; Rena Alıyeva; Erhan Özdiler; Maksut Behruzoğlu (Ankara University, 2015)
Distal maloklüzyonlar toplumda en çok yayılmış anomali tipidir. İskeletsel maloklüzyonlar değişik yüz tiplerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu anomalilerin, anormal fonksiyonların ortadan kaldırılması ya da azaltılması ile önlenebileceği, tedavi edilebileceği belirtilmektedir. Tedavi amacıyla fonksiyonel aygıtlar geniş kullanılmaktadırlar. Bu aygıtlar, mandibulanın fonksiyon ve pozisyonunu değiştirerek belli bir kas grubunun kuvvetini dentisyon aracılığıyla bazal kemik kaidesine yönlendiren aygıtlardır. Fonksiyonel apareylerin etki mekanizması ile ilgili birçok araştırma yapılmasına rağmen, sonuçlar halen tartışmalıdır. Makalede sınıf II, bölüm 1 maloklüzyonların tedavisinde kullanılan 2 farklı aktivatörün maksilla ve mandibulanın sagittal gelişimi üzerindeki etkileri kıyaslanmıştır. Araştırma 1. grup herbst aygıtıyla tedavi edilmiş ve yaş ortalamaları 12 olan 21 hastadan 11 erkek, 10 kız , 2. grup monoblok aygıtıyla tedavi edilmiş ve yaş ortalamaları 12 olan 17 hastadan 10 kız, 7 erkek , 3. grup monoblokHeadgear kombinasyonuyla tedavi edilmiş ve yaş ortalamaları 12 olan 16 hastadan 9 kız, 7 erkek , 4. grup ise tedavi edilmemiş ve yaş ortalamaları 12 olan 19 hastadan 11 kız, 8 erkek oluşan gruplar üzerinde yürütülmüştür. Gruplar içinde tedavi/kontrol başında ve sonundaki değerlerinin benzer olup olmadığının test edilmesi amacıyla başlangıç sonuç sefalometrik değerler arasında Varyans analizi, t ve Duncan testi uygulanmıştır. Sonuç olarak mandibular gelişimin provokasyonu aktivator dizaynından değil, aktivasyon miktarından ve aygıtın günlük kullanımından esinlenmekte olduğu, fakat maksillar inkişafın inhibisyonunun tartışma konusu olduğu belirlenmiştir