Хірургічне лікування крижово-куприкової тератоми великих розмірів у новонародженої дитини - V. V. Pogorilyi; O. G. Yakymenko; V. S. Konoplitsky (Bukovynian State Medical University, 2016)
В статті наведений клінічний приклад успішного хірургічного лікування новонародженої дитини з крижово-куприковою тератомою великих розмірів. Патологія була діагностована пренатально. У хірургічний стаціонар дитина поступила на 3 добу з моменту народження. Обстежена клінічно та лабораторно. Виконано сонографічне дослідження пухлини, магнітно-резонансна томографія та комп'ютерна томографія із контрастуванням. Встановлено, що пухлина має розміри 130х60 мм, знаходиться в малому тазу та в ділянці сідниць, зміщує пряму кишку вперед, створюючи клініку часткової кишкової непрохідності. Виконано фонодопплероентерографічне дослідження. Встановлено, що моторна функція товстої кишки збережена, а евакуаторна порушена. Пухлину видалено промеженним доступом. Виконано резекцію куприка в який пухлина проростала. Відновлено цілісність м'язів тазового дна та м'язів леваторів. Рана зашита наглухо, дренована через окремий розріз. Дитина оглянута через 3 та 5 місяців після операції. Рецидиву пухлини немає, випорожнення самостійні 2-3 рази на добу. Результат хірургічного лікування розцінено як задовільний.