The Loneliness of Home Care Family Caregivers in Poland. Inspirations from Carers UK regarding Social Education for their Inclusion and Support - Piotr Krakowiak (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2020)
Osamotnienie opiekunów rodzinnych osób ciężko chorych w domach w Polsce. Inspiracje z działań Fundacji Carers UK do edukacji społecznej na temat inkluzji i wsparcia opiekunów W ciągu ostatnich czterdziestu lat w Polsce byliśmy w stanie zmienić podejście do pacjentów z chorobą nowotworową i ich opiekunów rodzinnych. Od światowego ruchu hospicyjnego nauczyliśmy się opieki, tworząc własne strategie edukacji społecznej w zakresie opieki nad osobami u kresu życia. Ogólnopolski projekt: Hospicjum to też życie pomógł opiece paliatywno-hospicyjnej, poprawiając także społeczną akceptację opieki u kresu życia oraz wsparcie dla rodzin osób chorych na raka w Polsce. Sytuacja wielu osób starszych, uwięzionych w domach, szczególnie w przypadku pacjentów z demencją i ich rodzin, jest w Polsce ciągle zupełnie inna. Większość rodzin wciąż wstydzi się bycia rodziną z "problemami psychicznymi", często izolując się od innych wokoło. Większość naszych lokalnych społeczności nie wspiera tych, którzy cierpią w domach, i tych, którzy się nimi zajmują, opiekując się nimi często przez wiele lat. Pedagodzy społeczni i pracownicy socjalni muszą odpowiedzieć na pytania dotyczące samotności i izolacji wielu opiekunów rodzinnych: jak radzić sobie z poczuciem winy, izolacji i samotności, gdy jesteś opiekunem rodzinnym dla osoby poważnie chorej w domu? Wiele praktycznych porad można zaczerpnąć z doświadczeń brytyjskiej organizacji Carers UK. Po dobrych doświadczeniach zmian w opiece nad pacjentami z chorobą nowotworową i ich rodzinami w ruchu hospicyjnym w Polsce, możemy przygotować liderów społeczności lokalnych i pracowników socjalnych do pomocy licznym "samotnym bohaterom" opieki nad chorymi w domu, aby czuli się bardziej włączani i wspierani przez nas. Możemy nauczyć się wiele od tych, którzy już opracowali narzędzia i całe strategie wspierające opiekunów rodzinnych. Badanie elementów edukacyjnych działań odnoszącej sukcesy organizacji Carers UK (www.carersuk.org) pomoże wskazać główne rozwiązania tego wyzwania społeczno-edukacyjnego w Polsce, wspomagając podejmowane już w tym zakresie działania, mające na celu zmniejszenie osamotnienia opiekunów rodzinnych osób u kresu życia w naszym kraju.