Kim jestem? Czyli o kształtowaniu tożsamości dziecka - Izabela Gątarek (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2016)
Poczucie tożsamości uznawane jest za rodzaj samowiedzy człowieka, jego sądów, wyobrażeń i poczucia wartości.  Jest nieustającym zadaniem do wykonania, które odnawia się bo przecież wchodzimy w rozmaite interakcje każdego dnia, gromadzimy nowe doświadczenia, zmieniamy, może uzupełniamy nasze poglądy, postawy. Codziennie prowadzimy wewnętrzne spory, rozważania, rozmawiamy z innymi ludźmi. Każdego dnia mamy zatem możliwość poznawać  coraz głębiej i lepiej samych siebie. A jest to ważne tym bardziej, że właśnie poczucie tożsamości osobistej pełni najbardziej istotną rolę w psychologicznym wymiarze funkcjonowania każdego człowieka, utrata tożsamości dezorganizuje jego osobowość.