Kultura studiowania online - Magdalena Barańska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2021)
W artykule poruszono ważną i aktualną kwestię związaną z umiejętnością dostosowania się do sytuacji, w tym konkretnym przypadku sytuacji szczególnej, jaką jest studiowanie w dobie pandemii. Uniwersytet jako instytucja wyjątkowa, doniosła i niepowtarzalna pełni znaczącą społecznie rolę. Jest miejscem tworzenia nowej wiedzy, ale i źródłem kultywowania tradycji. To przestrzeń z bogatym kontekstem społeczno-kulturowym, a także środowisko kształtujące elity intelektualne. Jedną z niewątpliwych cech osób wysoko wykształconych jest kultura osobista i znajomość podstawowych zasad dobrego wychowania. Wielowiekowa praktyka edukacyjna, etos uniwersytecki staje w XXI wieku przed kolejnym wyzwaniem cywilizacyjnym, przed wejściem relacji akademickich w świat wirtualny. Artykuł stanowi próbę opisania wszystkim znanej, wydawałoby się prostej czynności, jaką jest studiowanie w nowej rzeczywistości. W artykule zarysowane zostały wybrane trudności i zjawiska, które obnażyła pandemia, zmuszając wszystkich uczestników procesu dydaktycznego do przejścia w świat wirtualny.