TOXICOMANIA ÎN SARCINĂ - FACTOR DE RISC PENTRU INFECŢIE PERINATALĂ - Doina Broscăuncianu; Silvia Maria Stoicescu; Gabriel Bănceanu; Anca Cabăţ (Amaltea Medical Publishing House, 2014)
Introducere. Infecţiile neonatale sunt cauze majore de morbiditate şi mortalitate neonatală. Toxicomania prin injectarea de droguri ilicite este un important factor de risc pentru infecţii perinatale. Obiectivul studiului a fost evaluarea incidenţei infectiilor cu debut precoce la nou-născuţi proveniţi din sarcini cu risc de infecţie perinatală: sarcini neinvestigate, marcate de toxicomanie şi sarcini investigate clinico-paraclinic. Material şi metodă. Studiu retrospectiv care a cuprins nou-născuţi în Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "POLIZU", grupaţi în 2 loturi: un lot de 25 nou-născuţi în perioada 2005-2012 proveniţi din sarcini neinvestigate survenite la femei consumatoare de droguri ilicite şi un lot de 50 nou-născuţi proveniţi din sarcini corect investigate anamnestico-clinic cu factori de risc pentru infecţie perinatală. Datele au fost analizate statistic (teste specifi ce de corelaţie: Student T, Fisher exact, Chi-square). Rezultate. Incidenţa nou-născuţilor din sarcini marcate de toxicomanie a fost de 0,09% din totalul de 28.489 naşteri, cu o maximă de 0,2% înregistrată în anul 2011. Diferenţe semnifi cativ statistic s-au înregistrat între cele două loturi de nou-născuţi cu factori de risc infecţios prezent în privinţa: vârstei mamelor - mai mică la toxicomane (p_value = 0,0002) a procentului de infecţii congenitale (p_value = 0,00003) OR = 0,03; 95%CI precum şi a duratei medii (zile) de spitalizare (p_value = 0,0180) mai mari la nou-născuţi ai mamelor cu toxicomanie, dar şi în privinţa modului de naştere prin cezariană (p_value = 0,0010) a colonizării bacteriene a tractului uro-genital matern (p_value = 0,0016) mai frecvente la nou-născuţi proveniţi din sarcini investigate. 22% din femeile însărcinate investigate, au prezentat Streptococ grup B, cel mai frecvent tip fi ind serotipul Ib. Ponderea, în cadrul morbidităţii neonatale, a infecţiilor perinatale a fost pentru nou-născuţi din mame toxicomane de 33%, iar pentru nou-născuţi proveniţi din sarcini investigate de 27%. Incidenţa infecţiei perinatale a fost de 52% la nou-născuţi din mame toxicomane (risc de infecţie de 1/1,9 cazuri) şi de 18% la nou-născuţi din sarcini supravegheate (ceea ce reprezintă un risc de 1/5,5 cazuri). Concluzii. Toxicomania în cursul sarcinii constituie, prin boli infecţioase dobândite pe cale sexuală sau sanguină asociate cu defi cienţe de igienă pe fond de nutriţie precară şi de imunitate scăzută, un important factor de risc pentru infecţie perinatală. Asistenţa sanitară în cursul sarcinii, prin diagnostic şi tratament precoce al infecţiei materne, poate diminua incidenţa şi consecinţele medico-sociale ale infecţiei neonatale.