Вроджена діафрагмальна кила: клінічні випадки в дітей позанеонатального віку - А.G. Babintseva; Yu.Yu. Khodzynska; М.V. Khoma; S.І. Basistyi; О.V. Makarova (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Вроджена діафрагмальна кила - дефект розвитку діафрагми, який здебільшого супроводжується проникненням органів черевної порожнини в грудну клітку. Мета - акцентувати увагу лікарів-педіатрів, лікарів загальної практики - сімейної медицини, дитячих хірургів на проблемі своєчасної діагностики вродженої діафрагмальної кили, клінічні прояви якої маніфестують у пацієнтів позанеонатального віку. Клінічні випадки. Наведено два клінічні випадки. Перший - правобічна хибна вроджена діафрагмальна кила в дитини 6-місячного віку з гострим початком захворювання у вигляді поєднання дихальних розладів та патологічної кишкової симптоматики, візуалізацією петель кишечника у правій половині грудної клітки; другий - лівобічна хибна вроджена діафрагмальна кила в дитини 10-місячного віку з підгострим початком захворювання, переважанням патологічної дихальної симптоматики та візуалізацією шлунка в лівій половині грудної клітки. Завдяки своєчасному діагностичному пошуку та оперативному втручанню, обидва пацієнти виписані додому в задовільному стані. Висновки. Незважаючи на сприятливіший перебіг вродженої діафрагмальної кили в дітей віком від 1 місяця, він може набувати блискавичного характеру та асоціюватися з небезпекою для їхнього життя. Це зумовлює необхідність виконання відповідного диференційно-діагностичного комплексу усім дітям із гострими або хронічними дихальними розладами та кишковою патологічною симптоматикою, у тому числі проведення грамотної інтерпретації результатів оглядової та контрастної рентгенографії органів грудної клітки та черевної порожнини. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.