Evaluarea efi cacității tratamentului funcțional de reabilitare medicală a mâinii pentru pacienții cu artrita reumatoidă. - Victoria Chihai (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Reabilitarea medicală și reeducarea funcțională a pacientului reumatoid prevede limitarea instalării deformărilor articulare, menținerea tonusului muscular și a mobilității articulare, menținerea unui echilibru psihologic și social al pacientului. Scopul studiului a fost de a elucida eficiența programelor complexe de tratament de reablilitare medicală cu tehnici kinetice active asupra statusului funcţional al pacientului reumatoid. Material și metodă. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 78 de pacienți cu artrita reumatoidă divizați pe criterii aleatorii în 2 loturi: lot test 38 subiecți, lot control 40 subiecți. Ambele loturi au primit tratament de reabilitare convențională. Lotul test a fost implicat în programe de reabilitare medicală cu tehnici kinetice active asistate, individualizate pentru fiecare pacient. Pentru evaluarea prehensiunii au fost folosite: testarea penselor bidigitale şi police-degete (puncte), testarea penselor pluridigitale (puncte) şi testarea penselor palmare (puncte) la internare și după o lună. Rezultate. Vârsta persoanelor participante la studiu a fost de 53,05±2,7 ani, în 69,2% cazuri a fost reprezentat de persoane de sex feminin. Evaluarea funcției mâinii prin testarea penselor bidigitale şi police-degete a prezentat o diminuare a scorului cu 3,5 puncte, de la 6,6±1,5 la 3,1±1,34 față de lotul control cu 1,7 după o lună de tratment. Testarea penselor pluridigitale la lotul test a estimat diminuarea de 1,2 puncte, de la 2,7±1,1 la 1,5±1,2 puncte față de lotul control cu 0,4 puncte de la 3,2±0,5 la 2,8±1,03 puncte. Concluzii. Completarea programelor de reabilitare medicală cu tehnici kinetice active asistate și adaptate individual la pacient au influienţat pozitiv abilităţile funcționale ale pacientului cu mâna reumatoidă.