Kırşehir ilinde Bağbaşı Mahallesinde Yaşayan Kadınların Cinsel Şiddete Uğrama Durumlarının Belirlenmesi - Gizem Deniz Bulucu; Nurdan Aymelek-çakıl (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Kadına yönelik şiddet, 20. yüzyılın en önemli sağlık problemlerinden biridir. Şiddet; fiziksel, duygusal, sözel, ekonomik, cinsel gibi birden fazla biçimde olabilmektedir. Tanımlayıcı olarak yapılan araştırma, bir mahallede yaşayan kadınların cinsel şiddete uğrama durumlarının belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini Kırşehir ilinde Bağbaşı Mahallesi'nde yaşayan 385 evli kadın oluşturmaktadır. Örneklem, evreni bilinen örneklem seçimi formülüne göre 193 birey olarak hesaplanmıştır. Araştırma, araştırmaya katılmayı kabul eden 150 bireyle yürütülmüştür. Veriler, yazılı onam alındıktan sonra, ev ziyareti yapılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle Ekim-Aralık 2010 tarihlerinde toplanmıştır. Verilerin toplanmasında bireylerin tanıtıcı özelliklerini, evliliklerine ilişkin bazı özelliklerini ve cinsel şiddet davranışlarını yaşama durumlarını sorgulayan anket formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların %64.7'si cinsel şiddete uğramaktadır. Ailenin gelir durumunun yetersiz olması ve eşlerin yetiştikleri ailede aile içi şiddetin olması, kendi ailelerinde cinsel şiddet yaşanma riskini artırmaktadır p