Üniversal bir adezivin ER:YAG lazerle prepare edilmiş çürükten etkilenmiş dentine mikrogerilim bağlanma dayanımı - Zeynep Aslı Güçlü; Nazmiye Dönmez; Tamer Tüzüner; Barış Karabulut (Selçuk University, 2015)
Amaç: Bu in vitro pilot çalışmanın amacı, Er-YAG lazer kullanılarak elde edilen çürükten etkilenmiş dentine uygulanan üniversal adeziv sistemin mikrogerilim bağlanma dayanımını (µTBS) değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Koronal çürüklü on daimi molar diş üniversal adezivin farklı uygulama tekniğine göre iki gruba ayrıldı; kendinden asitli (grup 1) ve asitle ve yıka (grup 2). Er:YAG (200mJ/4Hz) lazer, yumuşak ve demineralize dentin kaldırılana kadar diş yüzeyine uygulandı. Single bond universal adeziv (3M ESPE) üretici firma talimatlarına göre diş yüzeylerine uygulandı ve dişler ışıkla sertleşen kompozit ile restore edildi (Universal restorative 200 3M, ESPE). Hazırlanmış örnekler, termal siklus cihazında (10 saniye bekletme süresi ile, 5°C -55°C 'de 2500 devir) yaşlandırıldıktan sonra mikro gerilim testi için elmas bıçak ile kesildi. Elde edilen kesitler mikrogerilim bağlanma dayanımı testine tabi tutuldu. Elde dilen veriler Mann-Whitney U testi (P=0.05) (SPSS Windows 15.0) ile analiz edildi. Her gruptan bir diş örneği taramalı elektron mikroskobu kullanılarak incelendi. Bulgular: Bu çalışmanın sonuçlarına göre grup 1 de daha fazla mikrogerilim bağlanma dayanımı değeri bulunmakla birlikte bu iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p > 0.05). SEM bulgularına göre grup 1 de kompozit rezin-dentin bağlanma ara yüzeyinde oluşan hibrit tabakasının daha ince iken, grup 2 de daha kalın bir tabaka oluştuğu gözlendi. Sonuç: Bu pilot çalışma sonucunda Er-YAG lazer ile çürük temizlenmesinin ardından molar dişlerin restore edilmesinde üniversal adeziv sistemin kendinden asitli ve asitle ve yıka şeklindeki uygulamasının kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.