Kompetencje informacyjne bezrobotnych Lubelszczyzny - badania pilotażowe - Wojciech Czerski; Marlena Duda (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2018)
W niniejszym artykule poruszona została tematyka kompetencji informacyjno-komunikacyjnych. Na wstępie wykonano analizę relacji kompetencji informatycznych i informacyjnych oraz ich miejsca w katalogu kompetencji zawodowych. W drugiej części zaprezentowano analizę wyników badań kompetencji informacyjno-komunikacyjnych osób bezrobotnych w rozbiciu ich na jej komponenty: wiedzę, umiejętności i postawy (kompetencje społeczne). Z zaprezentowanych wyników zbiorczych widać, że poziom wiedzy osób bezrobotnych jest przeciętny, umiejętności - również przeciętny, a kompetencji społecznych - wysoki. Kumulatywny poziom kompetencji informacyjno-komunikacyjnych jest natomiast przeciętny.