ИНТЕРКУЛТУРАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ИЗМЕЂУ ОСМАНСКОГ ЦАРСТВА И АУСТРОУГАРСКЕ МОНАРХИЈЕ - Nemanja Vukanović (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2023)
Иако се појам интеркултурализма јавио прије педесетак година, његови принципи могу се проучавати на било ком мјесту гдје се укрштају различите културе. Босна и Херцеговина одувијек је била мјесто различитих култура, неких устаљених и неких у транзицији. Аутор се у раду бави питањима интеркултуралног образовања посматраног у контексту образовних тенденција и динамизама, културних и демографских обиљежја народа, те политичких утицаја на подручју Босне и Херцеговине између Османског царства и Аустроугарске монархије. Циљ истраживања је да се истраже друштвене околности и специфичности образовања у посљедњим годинама владавине Османског царства и првим годинама владавине Аустроугарске монархије, те да се на основу тога утврди присуство интеркултуралног образовања на подручју Босне и Херцеговине. Проучавајући релевантне изворе и литературу, аутор је дошао до закључка да упркос јасно изнесеном циљу новоформираних аустроугарских власти, живот у условима неприхватања културних и других различитости није могао подстицати интеркултуралну осјетљивост. Интенционално и тенденционално урушавање културе, вјере и нације народа Босне и Херцеговине није ишло у прилог изградњи интеркултуралног идентитета.