İlkokul Öğrencilerinin Araştırma Becerilerine İlişkin Bir Durum Çalışması - Vedat Aktepe; Gokce Ulu (Anı Publishing, 2023)
Çalışmada, ilkokulda araştırma becerisine yönelik sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme ile araştırmanın çalışma grubu belirlenmiş, 20 sınıf öğretmeni ile araştırma yürütülmüştür. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu, veri toplama aracı olarak kullanılmış ve veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre: Sınıf öğretmenleri araştırma becerisi kavramını; bilgiyi öğrenmenin yolu, merak uyandıran konuları keşfetme çabası, sorunu farketme ve çözme gayreti, isteyerek eylemde bulunma, katılım sağlama, sorgulama ve gelişim gösterme olarak tanımlamışlardır. Araştırma becerisinin dersler düzeyinde çoğunlukla yetersiz olduğunu ve tüm sınıf düzeylerinde az veya çok bulunduğunu ifade etmişlerdir. Araştırma becerisinin geliştirilmesi için, öğrencinin süreçte aktif olması, öğretmenin rol model olması, merak uyandıran ve eğlendiren etkinlikleri sınıf ortamına getirmesi ve araşatırma becerisini destekleyecek ilgili öğretim yöntemini ve materyalini seçip kullanması gerekmektedir. Sınıf öğretmenleri araştırma becerinde çoğunlukla görsel, teknoloji destekli araçları ve sorgulamaya dayalı stratejileri kullanmaktadır. Öğrencilerde araştırma becerisinin yetersiz olduğunu çoğunlukla düşünmektedirler. Araştırmanın sonucunda öğretmenler şu önerilerde bulunmuşlardır: Okulun teknolojik imkânlarının ve kaynaklarının arttırılması, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre araştırmalar yapmaya teşvik edilmesi, öğrenci özerkliklerinin desteklenmesi, etkin olarak sosyal katılımın teşvik edilmesi, aile ortamının ve öğretmen tutumunun çocuğu destekleyici nitelikte olması, güncel konularla ilgili araştırma yapmaları, araştırma için yeterli zamanın sağlanması ve yılsonunda teorik bilgilerin yanında becerilerin de değerlendirilmeye alınmasını önermişlerdir.