Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programının Öğretmenlerin Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi - Munise Seçkin Kapucu (Anı Publishing, 2016)
Bu çalışmada öğretmenlerin görüşlerine göre Bilim Uygulamaları dersi öğretim programının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada temel yorumlayıcı nitel araştırma kullanılmıştır. Çalışmaya 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Eskişehir'de görev yapan ve Bilim Uygulamaları dersine giren 21 öğretmen katılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu seçilirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklem kullanılmıştır. Bu çalışmada verilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen 14 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde çalışma grubunu oluşturan öğretmenlerle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde içerik analiz kullanılmıştır. Kodlamalar yapılırken NVivo bilgisayar yazılımından yararlanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre: öğretmenlerin Bilim Uygulamaları dersi öğretim programının özelliklerine ve içeriğine ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıkları yönünde görüş belirttikleri görülmüştür. Ayrıca öğretmenler materyal temini konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler programın geliştirilmesine yönelik olarak ise kazanım sayısının azaltılması, içeriğin ve değerlendirmenin daha çok uygulamalı olması, öğrenme-öğretme sürecinde gezi ve gözleme dayalı etkinliklerin olması gerektiğini dile getirmişlerdir. Araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak bilim uygulamaları dersinin etkiliğini artırmaya yönelik olarak öneriler geliştirilmiştir.