Nauczyciel w paradygmacie konstruktywistycznym - Gabriela Chorab (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2017)
W artykule poddano refleksji zawodowe - czynne bycie nauczycielem/ką, oparte na wyborze paradygmatu nauczyciela konstruktywisty, na poszukiwaniu w tym wyjątkowości. Konstruktywizm jest określeniem myślenia o edukacji opartej na twórczej, poznawczej aktywności ucznia, na wychodzeniu od jego wiedzy i przekonań. Nurt ten jest oparty na dwóch podstawowych założeniach epistemologicznych: wiedza jest aktywnie konstruowana przez podmiot poznający oraz dochodzenie do wiedzy jest procesem adaptacyjnym, w którym następuje stopniowa umysłowa organizacja badanego i doświadczanego świata. Dla nauczyciela konstruktywisty aktywne uczenie się oznacza zrozumienie istoty danego zagadnienia i świadomą nad nim pracę tak długo, aż uczeń zacznie robić to automatycznie. Samo rozpoznanie, że w nauczaniu najważniejszy jest rozwój potencjału, nie wystarczy do jego internalizacji. Potrzebne są indywidualne i grupowe formy pracy. Sposoby uczenia się są tak samo niepowtarzalne jak rozwój potencjału u ucznia, który jest procesem, nigdy nie stanowi punktu końcowego.