POLİASİT MODİFİYE KOMPOZİT REZİN İLE NANO DOLDURUCULU BİR KOMPOZİT REZİNİN KENAR SIZINTILARININ KARŞILAŞTIRILMASI - Esra Uzer; L. Şebnem Türkün (Ankara University, 2005)
Bu çal›şman›n amac›, iki yeni "self-etching" adeziv sistem ile S›n›f V kavitelere uygulanan bir kompomer ile nanodolduruculu bir rezin kompoziti kenar s›z›nt›s› aç›s›ndan karş›laşt›rmakt›r. Çal›şmada yirmi adet 3. molar insan dişi kullan›ld›. Her dişin bukkal ve lingual yüzeylerine mine-sement s›n›r›ndan 1 mm aşağ›da olacak şekilde standardize edilmiş S›n›f V kaviteler haz›rland›. On dişe Xeno III, on dişe de Clearfil Protect Bond üretici firmalar›n tavsiyelerine göre uyguland›. Haz›rlanan bukkal kaviteler Dyract eXtra, lingual kaviteler ise Filtek Supreme ile restore edildi. Restorasyonlar uygun şekilde bitirildi, termal siklusa tabi tutuldu ve mikros›z›nt›lar› %0.5'lik bazik fuksin boyas›yla, mine ve sement kenar›ndan x30 büyütmede stereomikroskop ile değerlendirildi. Sonuçlar Friedman, Wilcoxon Signed Ranks ve Mann Whitney U testleri ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Dyract eXtra ve Clearfil Protect Bond adeziv sistemi ile restore edilen dişlerin okluzal marjinlerinde daha fazla s›z›nt› gözlendi p0.05 . Adeziv sistemlerin okluzal ve gingival skorlar› ayr› ayr› karş›laşt›r›ld›ğ›nda, adezivler aras› fark anlams›z bulundu p>0.05 . Araşt›rman›n sonucunda, test ettiğimiz restoratif materyallerin ve adeziv sistemlerin hiçbiri S›n›f V restorasyonlar›n okluzal ve gingival marjinlerinde kenar s›z›nt›s›n› tamamen engelleyemedi.