Zainteresowania zawodowe istotnym problemem badań pedagogiki pracy - Aleksander Marszałek (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2022)
Zainteresowania stanowią problem badawczy dla naukowców reprezentujących różne dyscypliny naukowe: psychologów, pedagogów, socjologów. Badacze zainteresowań coraz częściej odmiennie traktują zainteresowania ogólne i zainteresowania zawodowe. W artykule dokonano analizy poszczególnych stanowisk badawczych w ujęciu historycznym, połączonej z próbą znalezienia wykładni metodologicznej dla badania problematyki zainteresowań zawodowych przez pedagogów pracy.