РОЗВИТОК ПЕДАГОГІЧНИХ СИСТЕМ В СИНЕРГЕТИЧНОМУ ВИМІРІ - O.Ye. Ostapchuk (Academy of Cognitive and Natural Sciences, 2022)
Досліджено особливості розвитку педагогічних систем на основі ідей синергетики. Охарактеризовано стратегію оптимізації і стратегію інноваційного розвитку педагогічних систем. Зазначено, що ефективність розвитку педагогічних систем визначається процесом самоорганізації. Розкрито можливості застосування ідей і принципів теорії самоорганізації до побудови оновленого розуміння сутності педагогічної системи, її проектування і розвитку в умовах відкритості, динамічності, змінності середовища.